torsdag den 15. december 2016

Udryddelsen

AF Kazuaki Takano


444 sider Turbine

Denne japanske forfatter er filminstruktør ved siden af forfattergerningen. Han har vundet flere priser, og denne thriller er blevet en international bestseller. 

I USA sidder præsidenten midt i en tophemmelig breafing, der er fundet en ny livsform i Congo, og det amerikanske efterretningsvæsen skal nu have præsidenten til at træffe en en beslutning om, hvad de skal gøre med deres viden, tage chancen og håbe, at det ikke bliver hele klodens undergang eller eliminere truslen. I Congo sidder professor Pierce og hans assistent Akilis, der er pygmæ fra en sjælden stamme. De to forsøger, sammen med andre at finde en kur mod den meget voldsomme lungesklerose, men de er havnet midt i en krig, og deres chancher for at komme levende ud af landet bliver mindre og mindre - ikke mindst da endnu en fjende melder sig: det amerikanske efterretningsvæsen. I Irak sidder lejesoldaten Jonathan Yeager, han skal egentlig hjem på orlov, men da han bliver tilbudt et usædvanligt velbetalt job vælger han jobbet. For Yeagers søn har lungesklerose og ligger for døden på et hospital i Portugal, hvor verdens ypperste indefor lægevidenskaben kun kan se til mens drengen sygner hen. I Japan mister Kento Koga sin far, og blandt faderens efterladenskaber finder Kato nogle underlige data om en hemmelig forskning, forskning, der måske kan kurere lungesklerose. Problemet er bare, at Keto nu er jaget vildt, for der er andre, der vil have fat i faderens forskning og de helmer ikke. De tre grene er dømt til at mødes, men spørgsmålet er så, hvem er ven og hvem er fjende, og kan man vælge mellem menneskeheden eller sit eget barn?

Sproget er letlæseligt, til gengæld synes jeg, at forfatterens baggrund i filmverdenen kommer for tydeligt frem, der er for mange detaljer og havde derfor en oplevelse af at læsningen til tider blev tung. De tre spor er fint opdelt og der er sådan set let at finde rundt i tid og sted, men da persongalleriet er mangfoldigt og detaljerne rigelige, var det om at holde tungen lige i munden. 

Genren er thriller, temaet er kendt: en ny og potentielt farlig virus er ved at bryde ud, og skal stoppes. Som sådan er romanen ikke nyskabende, til gengæld er kombinationen af lejesoldater, sygdom, forskere og regeringer ikke så kendt. Jeg oplevede momentvise, fængslende indslag på det menneskelige og forskningsmæssige plan. 

Som helhed blev jeg aldrig rigtig fanget af hverken handlingen eller figurerne. Jeg fandt derfor ikke spændingen eller den intensitet som romanen ellers indbyder til. Men er du til soldaterliv, junglekrig og lægevidenskabelige teorier, så er dette en roman, der opfylder alle kategorier og så er det, trods det kendte, en roman der skiller sig ud.© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar