tirsdag den 27. december 2016

Naboparret

AF Shari Lapena


304 sider Gyldendal

Naboparret er den canadiske forfatters danske debut, og samtidig hendes debut som thriller forfatter - Hun har dog udgivet to romaner. Shari Lapena har lagt et liv som advokat og engelsklærer bag sig for at hellige sig forfatterskabet. Læs mere om forfatteren her

Anne og Marco lever i deres rækkehus sammen med deres knap seks måneder gamle datter Cora. Anne kæmper med en fødselsdepression mens Marco varetager sit firma og prøver at støtte Anne. En aften bliver de inviteret ind til naboens fødselsdag, de har tidligere været gode venner med naboparret, men efter Coras fødsel er venskabet kølet. Beskeden til Marco og Anne er da også, at de ikke må tage deres baby med ind til festen. Og selv om Anne ikke vil efterlade Cora alene, presser Marco hende til at gå med. De har babyalarmen med og skiftes til at gå ind og se til datteren hver halve time. Først på natten får Anne endelig hevet Marco med hjem, men da de går de få skridt mod deres eget hus, står deres hoveddør åben. Anne styrter op ad trapperne, men kun for at finde en tom babyseng. Cora er væk og der er intet spor efter hende. Politiet begynder en efterforskning af Coras forsvinden, men forældrene får meget hurtigt fornemmelsen af, at politiet leder rundt om dem i stedet for at finde Cora. Spørgsmålet er så om politiet virkelig har fat i noget, skjuler Anne og Marco noget for politiet eller hinanden? Een ting er sikkert, alt er ikke som det ser ud ved første øjekast.

Jeg holder rigtig meget af denne genre, en gedigen psykologisk thriller er højt på min liste, jeg havde derfor set meget frem til denne nye, og jeg blev ikke skuffet. Hovepersonerne og dermed hoved-fortællerne er Anne, Marco og vicekriminalkommissær Rasbach. Kommisæren belyser sagen fra hans synspunkt, han opremser fund og teser. Anne og Marco fortæller om sagen, set fra deres side. Såldes bliver sagen ofte belyst fra flere sider, hvilket giver historien kant og øger spændingen. Derudover er persongalleriet smalt og den mulighed for at dykke ind i figurernes inderste, har forfatteren benyttet sig af. Det er derfor en fortælling, der rummer alle de følelser, der er i mennesker, der er under voldsomt pres.

Plottet bliver delvist afsløret cirka midtvejs, men da forfatteren har spundet et net af spor, der alle er potentielt afgøreden, evner hun at fastholde læseren hele vejen. Bortset fra nogle detaljer, oplevede jeg politiets arbejde som nogenlunde realistisk og da sprog og univers er herligt levende og velbeskrevet, så var dette en thriller, der var virkelig fængende og meget svær at lægge væk førend den sidste side var vendt. 

Er du, som jeg, til en dyb og psykologisk fortælling, der samtidig sætter dine tanker på overarbejde, så er naboparret et solidt bud på juleferie-læsning. Jeg ser frem til mere fa denne hånd, for det tegner til at blive er virkelig godt bekendtskab.© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar