tirsdag den 20. december 2016

Pigen med røvgeviret

AF Amy Schumer


376 sider Lindhardt & Ringhof

Denne roman har gået sejrsgang over store dele af verden, og nu blev det så endelig min tur til at komme med ind i Amys univers.

Lån bogen på dit bibliotek - klik her

Amy er født og opvokset i New York, hun har jødiske rødder, er mellemste datter af et succesfuldt forretnings-ægtepar og indtil firmaet mærkede krisen, har hun ikke manglet noget. Men samtidig med at krisen rammer, bliver faderen diagnostiseret med schlerose og moderen forlader faderen. Amy opdager pludselig, at faderen er alkoholiker, at moderen ikke en den evige uskyldighed og så opdager Amy, at hun nu må kæmpe for tingene. Efter en årrække med tjenerjobs og betaling for ti minutter på scenen, slår Amy igennem som stand up komiker. Hun arbejder sig opad, og ender med sit eget tv-show og laver også film, hvor hun selv spiller hovedrollen. Men Amy er også en kvinde, der har oplevet livets op og nedture. F.eks. blev hendes mødom taget ved et overgreb, hun har levet sammen med en voldelig mand, kæmpet mod kønsdeskriminering og hendes hjerte banker for at få færre våben i USA. Alt dette fortæller Amy om i et humoristisk og vedkommende indblik i nogle af de punktnedslag hun rammer i denne bog.

Sproget flyder og er levende, så jeg var til stede i universet fra første færd. Amy har ordet i sin magt, hun er skarpt skåret for tungen og uden tvivl en virkelig god underholder. Jeg har endnu ikke set, hverken film eller show, men jeg kan fornemme, at hun brænder for sit virke, har meget på hjerte og elsker at performe.

Der, hvor jeg tydeligst mærker Amy, er kapitlerne om overgreb, partnervold og våbenlovgivningen. Der brænder hun igennem og serverer meget mere end blot et morsomt ordspil om sex, mad eller alkohol, som eller er hendes fortrukne tema.

Jeg har nydt både Caitlin Moran og Lena Dunhams bøger om pige/kvindelivet. Amy fortæller også levende, men jeg synes hun til tider bliver lidt gentagende og skinger, og i forhold til de ovennævnte forfattere, mangler Amys fortælling, i min optik, lidt kant. Men hun kan underholde, fremkalde smil og genkendelse og det fik jeg med herfra.Andre forfatteres udgivelser over samme tema:

Caitlin Moran: Kunsten at være kvinde

Caitlin Moran: Sådan opfinder man en pige - Læs anmeldelsen her

Lena Dunham: Ikke den slags pige - Læs anmeldelsen her

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar