mandag den 3. august 2015

Film, frygt og propaganda

AF Paul Fiscer


372 sider Kristeligt Dagblads Forlag

Dette er en fortælling fra virkelighedens verden - Det er en fortælling om regimet i Nordkorea, deres grusomme behandling af deres folk, og ikke mindst; Kim Jong-Ils metoder til at opnå det han ønskede sig i livet - koste hvad det koste vil.

Romanen er velskrevet, ind imellem kunne den godt have været redigeret en smule skarpere, men den er yderst oplysende og meget levende.

Beretningen er bygget op omkring den meget succesfulde Sydkoreanske filminstruktør Shin Sang-Ok og hans hustru skuespillerinden Choi Eun-Hee. Det er en beretning om deres liv i Sydkorea, kampe og sejre både i privatlivet og det professionelle virke. Samtidig med at Nordkorea begynder at kidnappe vestlige statsborgere, knækker Shin og Chois samliv, da han får børn med en elskerinde, samtidig er hans film ikke længere i toppen af landets produktioner, så ægteparret har nogle meget hårde år. I Nordkorea sidder sønnen af landets leder, Kim Jong-Il på propagandaministeriet. Jong-Il har en usædvanlig stor passion for film, og hans største ønske er at lave internationalt anerkendte film. Det kan ikke lade sig gøre med de folk han har i Nordkorea, så han beslutter sig for at kidnappe Shin. Men for at få chancen til at tage ham, starter Jong-Il med at kidnappe Shins hustru Choi. Det bliver starten på 8 års fangeskab, der kommer til at foregå både i fængsler under tortur, og i sikrede huse rundt om i Nordkorea. Da Jong-Il endelig genforener ægteparret, tror han, at de er omvendt til kommunismen, og sætter alle segl ind på at lave de bedste film i landets historie. Det lykkedes, men Shin & Choi er på ingen måde omvendt, de har brugt hver eneste dag i fangeskabet på at finde en flugtmulighed - Og den kommer!

Dette er som sagt en sand historie, den har tre spor: Choi & Shins livshistorier, Koreansk filmhistorie og frem for alt, historien om Nordkorea og familien Kims metoder. Det er en grusom beretning om hjernevask, tortur, korruption og frem for alt, et ødelagt menneskes syge sind. Jeg har tidligere læst beretninger fra Nordkoreanske afhoppere, denne er en lidt bredere beretning, som på alle områder sætter en tyk streg under, hvilke grusomme kår, den Nordkoreanske befolkning lever under.

Den historiske gennemgang komplimenterer ægteparrets historie, så læseren får et meget bredt billede af, hvordan livet var i både Nord/Sydkorea og hvordan verden så på dem.
Den er en stor del af beretningen, og selv om jeg kendte den i forvejen, synes jeg den er med til at give et komplet billede. Kort sagt; en usædvanlig åben og meget grum beretning om familien Kims enevælde, og den bliver ikke mindre interessant af, at tredje generation nu sidder på magten i det hermetisk lukkede land!

Jeg vil slutte af med en udtalelse, der sætter verdenshistorien i relief; i forbindelse med Kim Jong-Ils død i 2011 udtalte få af verdens ledere sig om dødsfaldet, en af dem var Syriens daværende præsident Bashar al-Assad (manden hvis søn i de seneste år har slagtet tusindvis af syrere og drevet tusinder på flugt) " Jong-Ils død var et stort tab ikke blot for det koreanske folk, men for de folk i alle lande, der  kæmper for frihed, retfærdighed og fred"


Ingen kommentarer:

Send en kommentar