søndag den 23. august 2015

Girl online

AF Zoe Sugg


371 sider Gyldendal

Det her er romanen, der har slået Harry Potter i hurtigst sælgende eksemplarer i England.
Forfatteren er en kvindelig blogger, der gennem flere år har haft stor succes på youtube hvor hun fortæller om mode, skønhed og livsstil. Dette er hendes debutroman.

Romanen er velskrevet, letlæselig og yderst hygsom. Det er feelgood og "chiklit" i en og samme roman - og det virker!

Penny er en 15 årig engelsk pige, hun er klodset, kommer altid ud for pinlige situationer og er i det hele taget en "ægte" teenager. Pennys bedste ven er naboen Elliot, der er ved at springe ud som homoseksuel, Elliot har store problemer med hans egne forældre men stortrives i Pennys familie. Pennys barndomsveninde har fået nykker efter at have fået hovedrollen i skolen teaterstykke, og Penny er lidt småforelsket i den mandlige hovedrolleindehaver. Men da Penny til premieren på forestillingen havner i en internet-storm, er der ikke mange, der favner hende - udover læserne på hendes blog. Penny blogger om livet som teenager, der, bag anonymiteten kan hun fortælle om sine inderste tanker og de mange følelser, der hører tiden til - og så helt uden at blive genkendt. Da hendes forældre inviterer Penny og Elliot til New York, er Elliot ellevild, men Penny har faktisk ikke den store lyst - Det ændres dog meget hurtigt da hun møder Noah. Noah bliver hurtigt en sjæleven, han giver Penny sommerfugle i maven, og i det hele taget er Noah alt det Penny nogensinde har drømt om. Men er denne ferieflirt nu også helt som den ser ud, er Noah ikke lidt for god til at være sand?

Denne roman er på alle punkter ungdomslitteratur, og det skal forstås på den mest positive måde, det er en roman om en ung piges følelsesliv; venskaber, forældre, forelskelse, tvivl og glæde i en herlig sammenblanding. Og de læsere, der som jeg er ovre den alder, kan med et smil på læben genkalde sig episoder og følelser fra de svære år, hvor identiteten skal formes og stå på egne ben. 

Samtidig fletter forfatteren nogle af sine egne erfaringer fra "blogger-livet" ind i romanen, og frem for alt kommer hun med nogle rigtig fine punchlines omkring ytringerne på nettet. Det er jo desværre et aktuelt problem på internettet, at mennesker gemmer sig bag skærmen og angriber andre mennesker - Det er super, at forfatteren opfordrer til omtanke.

Når jeg sammenligner med en anden af tidens store forfattere af ungdomslitteratur: Stephanie Perkins, må jeg sige at Girl online er et rigtig fint supplement.  Den kommer ikke helt så dybt ned i karaktererne, men den er en rigtig fin og meget underholdene roman. Den er lige til at gå til, herlig nostalgisk i opbygningen og jeg nød, trods min alder, rejsen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar