tirsdag den 11. august 2015

Guds børn

AF Lars Petter Sveen


301 sider Politikens Forlag

Denne roman har taget Norge med storm - den har vundet adskillige priser og
 alle forfatterens udgivelses høster stor ros Læs mere om forfatteren her

 Denne roman er en pallet af beretninger om samme sag, set fra flere sider. Den er velskrevet, sproget er herlig flydende, men der er virkelig mange figurer og navne, så læseren skal holde tungen lige i munden.

Handlingen udspiller sig i mellemøsten i tiden fra Jesus bliver født og frem til efter hans død.
Den starter med at lejemordere er ude for at dræbe alle drengebørn, for at undgå at forlydende om en frelsers fødsels skal blive virkelighed. Herefter belyses de mange forskellige vinkler på datidens konflikter, fra forskellig side og med forskellige stemmer.
Fx. Officeren Cato, der kommer i tvivl om han kan blive ved at være ond, Anna, der er blevet tævet af flere mænd, har mistet sin søster og nu leder efter kærligheden, Nabab er røver, men håber alligevel at der findes noget godt ude i fremtiden, Peter, der er bange, for han tror han er klar over hvilke grusomheder fremtiden byder på, og ikke mindst pigen Marta, der er fantastisk til at fortælle historier, og konsekvent vil se det gode i menesket.
Eneste gennemgående figur er den gamle blinde mand, der intet ser, men ser alt.

Forlaget siger, at; det ikke er en religiøs roman - måske ikke, men det er i alle tilfælde en roman med bibelske dimensioner. Jeg påregnede at blive udfordret, netop pga. ovenstående, det blev jeg sådan set også, men jeg fik også en virkelig rå og meget anderledes læseoplevelse. Som sagt er sproget i top, historien er fantastisk i sin samtid, og trods de mange genkendelige træk, er det en helt ny historie.

Jeg var fanget fra første færd, blev holdt til ilden af de mange skiftene scener, vinkler og ikke mindst personer. Ind imellem var nogle lidt for lange og gentagene passager, men i det store hele var jeg til stede i universet og så tydeligt forfatterens tegning af, hvor dyb den stadig aktuelle Palæstina-Israel konflikt kan ligge. Troende eller ej, dette er en 
fortælling om fortidens kampe og menneskets inderste håb.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar