fredag den 26. februar 2016

62 dage

AF Cilla Naumann


124 sider Turbine

Den svenske forfatter og journalist har udgivet både børne og voksenlitteratur og har vundet flere priser for forfatterskabet. Denne ungdomsroman er hædret med prisen for
bedste børne og ungdomsroman i 2013.

Romanen er tiltænkt børn og unge i alderen fra 12 år. Den er sprogligt i top, herlig let at gå til, og vil med sikkerhed afstedkomme gode voksen-samtaler.

15 årige Tom er i sommerhus sammen med son bror Ral og sine forældre, præcis som han er hvert år. Men i år er det anderledes, for han har fået sin første knallert, og så er sommeren ikke helt som den plejer, for det regner hele tiden, og så er der mange tanker om døden. Tom har været til to begravelser; som morfars og siden sin mormors, så da han sammen med nogle af drengene finder et dødt egern, kommer tankerne om døden op igen. Drengeflokken, der mødes hver sommer, de hænger ud og hygger sig, og da Tom i år har fået sin egen knallert, behøver han ikke sidde bagpå en af de andre. Drengene mødes en aften og tager i samlet flok op til Babtistkirkens sommerlejr, de vil gerne drille lidt, men denne gang går det over gevind, Tom og vennerne er nu omtalt i aviserne som gerningsmænd. Drengestreger kan også gå over gevind, og handlinger har konsekvenser, hvilket vennerne snart må sande. Vennerne har også Lassemis med. Lassemis bor fast på landet og er ikke helt som de andre i vennegruppen - faktisk er Tom slet ikke sikker på, at det er rart at have Lassemis med, og han griner højtlydt med når nogen laver grin med Lassemis - men som sagt, er sommeren slet ikke som de tidligere, og snart er der intet tilbage at grine af - tværtom. 

Tom står knivskarpt hos læseren, han er den "seje" dreng, der hænger ud med de andre, og laver drengestreger, men han er også den usikre dreng, der ikke helt har styr på piger, og så tænker han virkelig meget på døden - og ikke mindst,. hvad der sker med kroppen bagefter. Tanker og handlinger er fuldkommen levende og yderst realistiske, så både unge og ældre læsere vil kunne genkende denne figur. Og så er jeg også begejstret for den lille øjenåbner omkring "drengestreger" for her gives et virkelig godt billede på, hvordan teenagere kan tænke, og hvordan sandheden kan ændre troen.

Dertil kommer den svære indsigt i det uundgåelige; døden. Forfatteren evner at bevare sproget til de unge læsere, men samtidig får hun givet tankerne en sublim dybde. De tanker Tom kæmper med her, vil de fleste kunne genkende, og da han samtidig er præcis som en 15 årig, giver det en fantastisk mulighed for at dykke ned i det, der er så frygtelig svært for de fleste. Jeg vil på det varmeste anbefale romanen til både teenagere og deres forældre, for den giver som sagt rigelig grobund for senere samtale. © Bognørden


Ingen kommentarer:

Send en kommentar