mandag den 8. februar 2016

Værd at dø for

AF Lee Child


783 sider (e-bog) Jentas


Detter er 15. bind i serien om Jack Reacher, men mit første møde med forfatteren.

Denne thriller er, hvad jeg vil betegne som en vaskeægte "drengerøvs-roman" Den er velskrevet, fængende og borset fra nogle meget lange og udpenslende kampscener, er det en thriller, der er er let æt læse.

Den tidligere soldat og miltærpolitimand Jack Reacher ankommer til en lille langbrugsby midt i Nebraska. Han indlogerer sig på byens motel og går ind i baren, hvor han møder byens læge, der er alkoholiker og også denne aften er lægen stang beruset. Så ringer hustruen til byens førende forretningsmand og vil have besøg af lægen. Jack tvinger en modvillig læge ud til kvinden, der viser sig at have fået bank af manden. Men ingen vil sige noget om den magtfulde familie Duncan, alle er bange for dem, og da Jack opsøger manden for at straffe overgrebet på kvinden, finder han ud af, at familien Duncan sidder tungt på byen, med både trusler og afpresning. Jack burde forlade byen, men han vælger at blive, især fordi han bliver bekendtgjort med, at familien Duncan var mistænkte for 25 år siden da en lille pige forsvandt sporløst. Jack ender derfor med at lægge sig ud med familiens Duncans fire mænd, deres forretningsforbindelser og deres bodyguards, og med beboere, der ikke tør hjælpe ham, er Jack virkelig oppe mod overmagten.

Jack er sådan en actionman figur, han er rå, slås og kan slå ihjel. Han kan klare det meste og har en kæmpe tiltro til sig selv. Egentlig er han en figur, jeg afgjort ikke burde bryde mig om, netop fordi han mangler realisme - men jeg må bare sige, at han underholdt mig det meste af tiden. De øvrige figurer er realistiske og faktisk levende beskrevet, o frem for alt passer de perfekt ind i det dystre univers, der er skabt af byen.

Som nævnt er der nogle lange passager, specielt omkring slagsmålene og planlægning. De kunne godt have været redigeret fra, men derudover var denne thriller altså virkelig underholdende, og selv for en læser, der ikke kendte Jack Reacher på forhånd, var den let at læse - så nye læsere kan sagtens starte her.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar