onsdag den 10. februar 2016

Byen brænder

AF Garth Risk Hallberg


1044 sider Lindhardt & Ringhof

Denne debutroman har sat rekord fra starten, hvor den på auktion blev solgt for et rekord stort forskud. Den er indtil videre oversat til 15 sprog, og nu er det altså danskernes tur.

Romanen er velskrevet, de forskellige tidsrum er klart opdelt, og trods det mangfoldige persongalleri er det en fængende og letlæselig roman.

Der er 6 hovedpersoner i romanen, der tager sin begyndelse nytårsaften 1976 i New York. 
Charlie er 17 år, bor med sin mor og sine små tvillingebrødre på Long Island. Charlies far er død og Charlie føler sig ensom og overset i forhold til de små brødre. Men så møder han og forelsker sig i Sam, hun er også fra Long Island, bor sammen med sin far, der er fyrværker, men skal på college i New York. Sam skriver et musikblad, er vild med sidste nye på musikhimlen: Punk og tager Charlie med ind i New Yorks og musikkens verden, hvor Chalie møder et punkband, han er vild med. Men Sam er ikke forelsket i Charlie, hun er derimod mere til punkbandets medlemmer, og så har hun en affære med en gift mand; Keith. Keith handler med værdipapirer og er gift med Regan, datteren af en af New Yorks mest fremtrædende forretningsfamilier: Hamilton-Sweeney. Regan er ansat i faderens firma, men hun er kørt i baggrunden, for reelt er det broderen til hendes fars nye hustru, der kører firmaet. Regans lillebror William vendte familien ryggen for mange år siden, han ville ikke overtage firmaet, da kunsten trak mere i ham, og da han ikke ville indordne sig i den nye familiekonstellation. William er homoseksuel, har levet et rakkerliv siden han forlod sin familie. Han forsøger at male, men stoffer og hans psyke bliver ved med at komme i vejen, så han lever på kanten med både heroin og skiftende elskere - ved siden af forholdet til Mercer, som han bor sammen med. Mercer er skolelærer, med en forfatterspire i maven, og en stor kærlighed til William. Men William er ved at forsvinde fra Mercer og da Williams søster Regan en dag opsøger Mercer, ser han sit snit til at lære mere om William. Men nytårsaften 1976 viser sig at få meget fatale konsekvenser, en ung pige bliver skudt og flere kommer i fare. Det hele kulminerer nogle måneder senere, men inden da kommer hemmelighederne væltende frem i lyset, men for at ændre historien skal årsagerne findes  -og dem er der faktisk ingen, der er villige til at åbenbare.

Jeg har altid haft en forkærlighed for fyldige bøger, ikke at kvantitet altid er lig med kvalitet, men det er det altså her. Denne roman har så mange, og super gode, aspekter. Det er både en familiehistorie om svigt, magt og i særdeleshed, hvad disse gør ved både individet og familien. Så er det en historie om New York op gennem 1960´erne og 70´erne, og endelig er der et indbygget plot, nemlig at finde ud af, hvem der skød den unge pige og hvorfor.

Alle figurer i det mangfoldige persongalleri er levende og realistiske. På tværs af køn og samfundsskel er de alle, figurer som læseren kan relatere til. Det har derfor været en læseoplevelse, der har opfyldt mine forventninger, og som med garanti vil vække glæde - og så er det naturligvis en debut, der lover utrolig godt for fremtidige udgivelser.

© Bognørden

2 kommentarer:

 1. Tak for din gode anmeldelse. Jeg har været i fitnesscenter for at træne overarmen op til at håndtere den her mursten :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. :) Og du får brug for det Jan :)

   Derefter er vi begge kvalificerede til at læse den store bog om Tour de France - den skulle, ifølge forlaget, veje 6,3 kg.

   Slet