torsdag den 7. april 2016

Alt det jeg ikke husker

AF Jonas Hassen Khemiri


336 sider Gyldendal


Forfatteren er født og opvokset i Stockholm, som søn af en Svensk mor og en Tunesisk far. Han har læst i Frankrig og arbejedet for FN, inden han begyndte at skrive. Han har tidligere udgivet bl.a den prisvindende debut Ett öga rött. Det var mit første møde med hans værker.

Romanen er bygget op omkring interviews med involverede personer, den skifter hurtigt mellem personerne, og den kræver en årvågen læser. Men faktisk er den herlig let at læse, og da den fanger fra starten, var den faktisk meget hurtigt læst.

Samuel er død, han er kørt galt i sin mormors bil, og nogle år efter beslutter en forfatter sig, for at grave lidt i, hvad der egentlig skete med Samuel. Samuel er en stille mand, han holder af sin barndomsveninde Panteren, sin ven Vandad, og sin mormor. Og så er Samuel i det hele taget bare, en und mand, der søger kærligheden og kontrollen i livet. Samuel er (måske) kommet sig over sin forelskelse i Panteren da han møder Vandad. Vandad er stor som en dør og lever af at være tæskehold for en kriminel bekendt. Men da de to mænd bliver venner, stopper Vandad den kriminelle løbebane, skaffer sig et job som flyttemand og bliver sambo med Samuel. De to venner lever livet med fester og det sorgløse liv, hvor de passer på hinanden. Samuel arbejder for de svenske integrationsmyndigheder, da han møder Laide, Laide er tolk og netop hjemvendt til Sverige fra flere år i udlandet, nu vil hun hjælpe voldsramte kvinder, der ikke kan få hjælp af det offentlige Sverige. Samuel bliver hovedkuls forelsket i Laide, men forholdet udvikler sig meget langsomt og Vandad prøver på mange måder at få Laide ud af Samuels liv. Laide kan på sin side, heller ikke lide Vandad, så Samuel havner midt mellem to stole, og selv om Samuel er i midten af det hele, synes ingen at have hovedvægten på Samuel, alle vil gerne retfærdiggøre og fremhæve sig selv. 
Efter Samuels død kommer venner og kæreste med hver deres version af tiden med Samuel, og selv forfatteren kan ikke sige sig fri for at "svigte" Samuel. 

Persongalleriet er tæt og dybt, der er let at holde styr på hvem der fortæller, og bortset fra nogle enkelte passager, er dette en roman, der både fremstår levende og realistisk. Dertil kommer de ekstra lag, f.eks. kampen mellem ven og kæreste, jalousien og de modsatrettede følelser. Løgnene, forsøgene på at tvinge et andet menneske til at agere efter egne behov, og ikke mindst de små men velforberedte stikpiller - for når alt kommer til alt, hvem kan et menneske så stole på, kan vi nu også regne med at vores bedste venner og/eller kærester, rent faktisk vil os det bedste - og er vi ikke alle, vores egen lykkes smed?

Kort sagt, en roman med mange lag, den vil med garanti vække genkendelse hos læserne, for essensen kunne meget vel foregå i din og min omgangskreds. Underholdende, tankevækkende og i det hele taget en roman, der sætter spor.

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar