torsdag den 21. april 2016

Det rygende spejl - Indianske sange og tekster fra Den Nye Verden

AF Ib Michael


120 sider Forlaget Arabesk

Ib Michael er forfatter til en lang række romaner, essays og rejsebøger. Han har også en baggrund indefor det mellemamerikanske sprog. Det rygende spejl er en antologi med aztekiske digte og fortællinger, som Ib Michael har udvalgt og oversat. 

Antologien består af et forord, tre bøger opdelt i århundreder og et efterord med forklaringer til de sproglige forskelle og former. Ib Michael har oversat rituelle hymner, digte, sange, og fortællingen om skabelsen og en legende. Naturligvis fylder spaniernes indgriben, rigtig meget, og flere af teksterne er rå beretninger om denne udåd; f.eks.: 

"Og alt det kom over os...
Vi så det
og undredes
vi så os ramme af denne bitre
og sørgelige skæbne - 
På vejene ligger pilene splintret
fjerpynten flået af
husene står uden tag
deres vægge er røde af blod
ormene vrimler i gaderne, på pladserne
hjerner smadret mod muren...

Skabelsesberetningen om hvor "Former",  "Skaber", "Kraft", "Fjerslange", "Forplanter" og "Avler" forsøger at skabe mennesker, der kan tilbede dem - mennesker med evne til at tænke og overleve i verden, er et fint billede af den store kulturelle forskel, der er har været- og er, mellem de indianske stammer og de vestlige folk. 

Mit kendskab til Indianerne er ganske sporadisk, jeg kender til historien, sådan i overfladen, og derudover har jeg ikke anden berøringsflade end interessen for at bevare stammerne. Jeg har derfor fået en yderst interessant opfriskning af historien, og en bredere indføring i de mange sproglige forskelle kulturerne rummer. Efterordet rummer bl.a. en mere dybdegående analyse af sprogene. 

Ib Michaels store interesse og hans dybe empati for dette folk, brænder tydeligt igennem fra start til slut. Det giver helheden et dybere lag, og kan ikke undgå at sætte eftertanke i læseren - både noviser og læsere med interesse for indianerne, vil få en virkelig solid
læseoplevelse - tak for den.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar