torsdag den 7. juli 2016

AZIRU - Bind 1 & 2 Skæbnekniven og Den hornede gud

AF Sussi Bech & Ingo Milton

   

80 & 78 sider Forlaget Eudor

Disse to bøger er blevet til på baggrund af en føljeton i Weekendavisens børnetillæg FAKTISK. Disse udgaver er uforkortede og altså samlet med over 70 farveillustrationer.
Bøgerne er beregnet til læsere i aldersgruppen 10-14 år. 
Klik her for at se mere om Sussi Bech

Begge forfattere har udgivet tegneserier og har modtaget priser for deres værker. 
Jeg har ikke læst nogle af dem tidligere, så dette var på alle måder et nyt bekendtskab.

Handlingen foregår i Oldtidens Lavanten (Syrien, Israel & Jordan) og på og omkring Kreta.

Bind 1 - Skæbnekniven:

Aziru er søn af byens rigeste købmand, hans største drøm er at blive sømand som sin onkel. Men Azirus far fastholder, at Aziru skal have sin skolegang, for han mener, at sønnen skal overtage forretningen. Da faderens største skib lægger til kaj, kommer onklen med nye forsyninger af vin, stofruller og andet godt til butikken. Og til Aziru, har onklen en helt speciel kniv med skrifttegn på klingen. Men bedst som Aziru vil takke sin onkel, falder kongens skatmester om ude i købmandsgården. Aziru bliver mistænkt for at forgifte ham, og må løbe for livet. Det bringer ham endelig om bord på et skib, men det bliver så langt fra, det eventyr Aziru havde ønsket sig til søs.

Bind 2 - Den hornede gud:

Det er lykkedes Aziru at befri en fange og slippe væk fra piraternes ø. Aziru og fangen Sinhue forsøger at komme tilbage til deres familier, men det viser sig hurtigt, at Sinhue også bærer på en stor hemmelighed. Aziru vil tilbage til sin by og hævne sin far, der er sat i arbejdslejr fordi onklen er lykkedes med at overtage forretningen. De to unge kan nærmest ikke tro deres held, da et skib lægger til, og de bliver lovet at blive bragt hjem. Men endnu engang må Aziru sande, at virkeligheden ikke altid er, hvad den ser ud til. Men Aziru er fast besluttet på at overvinde alle farer og nå hjem for at konfrontere sin onkel.

Illustrationerne er levende og virkelig tidstro, jeg kom med tilbage i tiden, og nød virkelig de solide billeder. Sproget er i øjenhøjde med den tiltænkte aldersgruppe, men er så også mit eneste klagepunkt. Jeg havde meget gerne set, at sproget fulgte oldtiden mere end den er tilpasset nutiden - den havde gjort helheden fuldkommen for mig. Men jeg anerkender, at målgruppen kan relatere til figurer og fortælling via det valgte sprog. 

Selv om målgruppen er 10-14 år, er dette en fortælling, der med garanti vil skabe grobund for både historiske samtaler, og gode stunder med mindre børn, med en voksen oplæser ved siden af. Super fin historisk Odyssé, for øje og sind.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar