tirsdag den 12. juli 2016

Fordi jeg elsker dig

AF Helene Uri


169 sider Klim

Denne norske forfatter har udgivet både fag- voksen - og børne og ungdomslitteratur. Jeg har ikke tidligere krydset klinger med hende. Læs mere om forfatteren her

Elin er en ung norsk pige, der går i 1.G. Hun bor sammen med sin mor, og har kun sparsom kontakt med faderen efter forældrene blev skilt. Men Elin er en glad pige, hendes bedste veninde Tina er altid klar for hende, og egentlig er hun godt tilfreds med livet. En dag møder hun Frederik, han går i 3.G. og er den slags fyr, de andre vender sig om på gaden efter. Og Frederik vil have Elin, han inviterer hende ud, og på tredjedagen er de to unge i forhold. Frederik er simpelthen drømmefyren, alle Elins veninder er vilde med ham, og Elins mor er nærmest formad for fanklubben. Elin er da også temmelig glad for Frederik, han er sød og kærlig, venter med at kræve sex og så vil han være sammen med hende hele tiden. Frederiks eneste klage over Elin er hendes lange smukke hår, det ser han helst, at hun får klippet, eller som minimum sætter det op når de er sammen. Det kan Elin sagtens leve med, for han er jo virkelig lækker, og alt er faktisk godt, lige indtil der begynder at tikke truende beskeder ind fra Bjørn. Bjørn er en af Frederiks klassekammerater, og Frederik advarer Elin mod Bjørn, han er ifølge Frederik en løgnhals og en stalker. Men hvorfor vil en fremmed fyr gøre Elin ondt, og er Elin egentlig lykkelig i sit nye forhold?

Romanen er young adult, en roman for de unge voksne - og alle os andre. Sproget er flydende og let, kapitlerne små og lette at gå til og fra, og i det hele taget er denne lille roman, er af den slags, der nærmest læser sig selv. 

Romanen er Elins fortælling om, hvad der er sket i hendes liv det sidste år, det er en fortælling om en teenagers usikkerhed overfor sex, kæreste og venskaber. En piges tanker om, hvordan man er i et forhold og hvor meget man er villig til at give køb på eller affinde sig med. Den er på ingen måder sentimental eller pladderromantisk, tværtom.

Det her er en virkelig vigtig roman, den åbner op for flere tabuer, giver et billede af, hvor let det kan være at lade sig misbruge, hvor svært det kan være at sige fra, og ikke mindst, hvor ensomt det er, at stå med et taburamt problem. Jeg vil derfor mene, at denne fine fortælling kan være med til at åbne øjne, og derfor er den både nødvendig og vigtig for unge og (for)ældre i alle aldre.© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar