onsdag den 13. juli 2016

Lysene på floden

AF Kim Echlin


251 sider Mrs. Robinson

Den canadiske forfatter har en phd. i Engelsk litteratur, og har arbejdet som underviser på universitetet, journalist og TV producer.

Canadiske Anne er 16 år da hun møder den cambodianske flygtning og musiker Serey. Serey er en del ældre en Anne og hendes far er derfor meget modstander af forholdet, men Anne er forelsket og har mødt manden i sit liv. Serey flygtede fra Pol Pots rædselsregime, og har ikke kunne få kontakt med sin familie siden regimet isolerede landet. Men da Pol Pot bliver væltet tager Serey tilbage til Cambodia for at lede efter sin familie. Anne kan ikke glemme ham, og selv om hun ikke har hørt fra ham i årevis, elsker hun ham stadig, og vil finde ham. En dag ser hun så pludselig Serey i en nyhedsudsendelse fra Cambodia, og hun rejser straks afsted for at søge efter ham. Anne møder taxichaufføren Mau, der bliver både ven og chauffør i Annes kamp for at opstøve manden i sit liv. Men Cambodia er stadig ikke et frit land, andre har taget over efter Pol Pot og befolkningen, de der stadig er i live, er fuldkommen ødelagt efter hungernød, mord og tortur. Så Anne skal ikke blot lede efter nålen i høstakken, hun skal også sno sig gennem et land, der stadig er fyldt med farer.

Romanen er skrevet som Annes fortælling til Serey, Det var jeg faktisk ikke begejstret for, jeg synes det tog en del af intimiteten ud af fortællingen. Men på den anden side, gjorde det faktisk også, at jeg kunne udholde at læse om de grusomme begivenheder. 

Fortællingen er derfor både en kærlighedshistorie, og en fortælling om et lands lidelser. Selv om kærlighedtemaet måske nok lyder som en banal fortælling, synes jeg faktisk den forbliver klar og en anelse distanceret. Nuvel, kærligheden er baggrunden, men i stedet for at blive pladderromantisk, bliver den faktisk et lys i mørket, sammen med de venskaber, der trods alt også opstår midt i trusler og kaos.

For denne lange periode i Cambodias historie er grusom, og det giver denne fortælling et meget levende billede af. Og så kan læseren, efter endt læsning, lige sluge den ekstra oplysning, at dele af fortællingen faktisk stadig pågår i landet. En grum og meget fin fortælling om krig og to menneskers kamp for hinanden og mod familien. 

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar