torsdag den 10. november 2016

PS. trænger til risalamande (og adventsdiller)

En underskudsramt jul

AF Jeanett Veronica Hindberg


130 sider Turbine Forlaget

Så er hun her igen, forfatteren bag bl.a. En Bitterfisses bekendelser og PS. trænger til flødeskum (og diller) Denne gang med en juleudgivelse, der indeholder blogindlæg fra julen 2015. Bogen er udvidet og opdateret. 

Julen 2015 står for døren, men det er virkelig ikke nemt når man er en angstpræget kvinde, der trives bedst hjemme på sofaen og har mange dårlige erfaringer med julen. For december rummer rigtig mange krav, giver mindreværdskomplekser og mange irritationer - ikke mindst fordi alle åbenbart bare skal dele deres billeder og overskud på facebook osv. Jeanett har mange planer, udover at arbejde på forholdet til den lækre tv-vært, skal hun købe julegaver, undgå at spise for meget risalamande, få overtalt vasketøjet til at krybe ud i vaskemaskinen ect. Intentionerne er gode, men der er som om Jeanett ikke rigtigt får samarbejdet med de eksterne aktører til at køre. På en eller anden måde ender hun altid med en lille skid på, i mormor trusser og hjemmedragt, på sofaen eller i sengen, hvor computeren sørger for at distrahere hende fra de daglige gøremål. Det eneste der lykkedes er sådan set indkøb af risalamande, måske fordi man nu kan købe dagligvarer på nettet. Men al den hjemmetid giver tankerne råderum og, hvad Jeanett mangler på den aktive front, har hun overflod i planlægning og drømme. Og så er det her du får svaret på, om man kan spise tvix til aftensmad, om man kan lade være at sende nøgenbilleder og kærlighedserklæringer i en brandert - og endelig får du tip til en liste med nytårsfortsæt, som du med garanti kan overholde.

Jeg har ikke tidligere læst noget af, hverken Bitterfissen eller Jeanetts dagbøger, så dette var mit første møde med hendes univers. Og jeg må bare konstatere, at jeg var top underholdt. Dagbogen viser en neurotisk kvinde med hang til alkohol, der drømmer store drømme, er i besidelse af momental selverkendelse og ellers bare fortæller om de kvindeting "man" ellers holder for sig selv. Tåkrummende pinligt, morsomt og menneskeligt helt ind i sjælen. For sagen er, at selv om der er pyntet på "begivenhederne" vil jeg påstå, at de fleste kan genkende dele af sig selv i denne samling dagbogsnotater. Og mellem de mange kiksede optrin, ligger laget af samfundskritik og socialrealisme. 

Sproget er friskt, det går pænt stærkt og der skal muligvis en nudansk ordbog i spil, men det her er en herlig julekalender, der kan åbnes dagligt eller nydes i sin helhed. Genial som adventsgave og selv om det er en "kvinde-fortælling" vil jeg garantere, at skulle bogen falde i hænderne på en mand, så vil han (måske ikke åbenlyst) hygge sig med indholdet. En skøn bog, der med garanti vil vække grin og genkendelse.Tidligere udgivet:

En Bitterfisses bekendelser (Bethany Hansen)

PS. trænger til flødeskum (og diller)

PPS. Rend mig i skyr og skuffejern

Lolas lille sorte Læs anmeldelsen her

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar