torsdag den 15. oktober 2015

Den danske pige

AF David EbershoffDenne roman er tidligere udgivet, den er bygget over virkelige hændelser, den er ved at blive filmatiseret med København som ramme. Den udkommer i USA i år og i Danmark i 2016. Kunstneren Gerda Wegeners værker kan ses på arken fra d. 7. november 2015.

Den danske pige er et produkt af den amerikanske forfatters research på kunstnerparret Einar og Greta Wegeners meget usædvanlige ægteskab i 1920-30 erne. Einar blev den første mand i verden, der gennemgik en kønskifteoperation. Romanen er skrevet i et tidstypisk sprog, den er klart opdelt i de to hovedpersoners afsnit, og udover en anelse stilstand, er den faktisk flydende og letlæselig.

Greta er amerikaner, hun kommer til København da hendes far bliver ambassadør i Danmark. Her kommer kun på kunstakademiet, hvor Greta forelsker sig i Einar. Einar er en genert ung mand, og han afslår alle Gretas tilnærmelser. Efter en tur tilbage til USA under krigen, kommer Greta tilbage til København, og denne gang er Einar ikke helt afvisende, de ender med at gifte sig. De lever af hver deres kunst, har det egentlig godt sammen, men en dag, hvor Einar bliver bedt om at posere i kjole for Greta, mærker han at noget ændrer sig i ham og kort efter er Lili født. Greta tager det med sindsro, hun og Einar begynder at gå i byen, hvor Einar er Lili. Men det bliver ikke ved med at være nok, Lili ønsker at være mere fremtrædende og snart er Einar en skygge af sig selv, udsultet, bleg og med konstant næseblod. Greta finder en læge, der vil undersøge Einar, men udover at fortælle hende, at hun skal sætte lås på klædeskabet og holde Einar væk fra tøjet, er den læge ingen hjælp.
Parret flytter til Paris, hvor Lili kan være mere anonym, og en da møder Greta en tysk læge, der mener at kunne gøre Einar til Lili, sådan permanent. Einar tager til Dresden og lader sig operere, men intet er jo det samme bagefter - hverken Lili, Greta, kunsten eller livet, er længere, hvad et plejede at være, og kan de to tidligere ægtefolk stadig være en fast bestanddel af hinandens liv?

 Romanen er som nævnt bygget op omkring faktuelle hændelser, men forfatteren siger selv, at hans figurer og handlingen er ren fiktion. Den rammer fint ind i tiden, men jeg synes handlingen bliver en anelse for "pusse-nusset" jeg manglede konkrete følelser fra Einar. At han helt konkret er to forskellige personer, der ikke erindrer meget om den anden, kan jeg ikke anfægte, men jeg synes der er for meget fiktion til, at jeg er helt oppe og ringe.

 Det var interessant at læse om datidens lægelige (in)kompetence, den transkønnedes afvigelse fra normen kunne afføde hos læger i Europa. Derimod synes alle i omgangskredsen at acceptere Einars "død" og Lilis genopståen, som var det en hverdagsbegivenhed. Og selv om jeg synes det bliver en anelse for glorificeret, så blev jeg til tider indfanget af denne snart 100 årige kærlighedshistorie.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar