torsdag den 8. oktober 2015

Drengen fra Godhavn

AF Ole Tornbjerg


328 sider Politikens Forlag

Forfatteren er nok mest kendt som den ene part af Øbro & Tornbjerg. Men nu er han gået solo med denne nye roman. Læs mere om forfatteren her

Drengen fra Godhavn er skrevet over virkelige hændelser, Godhavn eksisterer og drengene fra Godhavn har fortalt om livet på hjemmet, så forfatteren har haft baggrunden i orden.

 Romanen er yderst velskrevet, den er levende og meget realistisk. Siderne vendte helt sig selv, men jeg sad og kæmpede med tårer og knuder i maven. Handlingen er opdelt i tre dele: barndom, ungsom og voksenliv - det fungerer super godt.

Kalle er 13 år, han bor i Slagelse sammen med sin mor, store og lillesøster. Kalle gider ikke rigtig skolen, han er med i bande og har problemer med at skaffe penge til det slik, banden skal skiftes til at komme med. Da hans mor får udbetalt hans løn fra fritidsjobbet, må Kalle tage andre metoder i brug for at skaffe penge, så han pjækker fra skole og hjælper til på slagteriet. Hans mor er en fattig og stille kvinde, der kun giver ham tæsk med bøjlen, når han går over gevind, det mener hun han gør, da han stjæler 2 kr - noget af hans egen løn, fra hende. Og pludselig en dag står to mænd fra børneværnet foran Kalle og tager ham med til Godhavn. Kalle tror det er fordi han pjækker, at hans mor henter ham, hvis han passer skolen. Men virkeligheden bliver en anden, Kalle er anbragt på Godhavn - indtil han skal konfirmeres. Godhavn er en opdragelsesanstalt, der er 50 drenge og kun mandlige lærere. Kalle lærer hurtigt, at det er kæft, trit og retning. Måske er lærerne og lederen søde, når der kommer mennesker udefra, men når de er gået er hverdagen rå og ubamhjertig. Opholdet bliver grusomt, både for Kalle og de andre drenge. Og da han som voksen bliver træt af livet og vil begå selvmord, kommer ordene fra Godhavn tilbage til ham, han er et råddent æg!
Kalles ophold på Godhavn bliver igen lyslevende for ham.

Lad mig blot starte med at fastslå, at dette er en roman, der giver et usædvanlig stærkt og meget råt billede af fortidens børnehjem. Fysisk og psykisk vold, mobning og seksuelle overgreb var en fast bestanddel på Godhavn. Det skærer dybt i hjertet et læse de meget levende beretninger, jeg bøjer mig i støvet for forfatterens sublime evne til at formidle drengenes dagligdag. 

Kalle er en ødelagt dreng, han kæmper, præcis som mange af de andre drenge, med problemer direkte afstedkommet af opholdet. Jeg var helt inde under huden på Kalle, stort set fra start til slut - jeg følte ham næsten fysisk, og sidder egentlig bare og ønsker at give ham et stort kram. Jeg har læst om gruppen af tidligere Godhavns drenge, deres kamp for at blive hørt og få en undskyldning - Denne roman giver et rigtig godt bud på, hvordan de her mænd ser ud indeni. Jeg vil derfor, trods gruen, anbefale denne roman på det varmeste, den er vedkommende, velkomponeret og meget tankevækkende.

Læs den som en beretning om fortidens synder på børneområdet, læs den som en livshistorie om en dreng, der ikke var meget anderledes end de er flest. Uagtet tilgangen, bare læs den!


 © Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar