torsdag den 1. oktober 2015

Trolddom og Falkefjer

AF Helle Ryding 
Illustreret af Lars Gabel


128 sider Nyt Nordisk Forlag

Helle Ryding er en kvinde med mange jern i ilden, hun er udover at være forfatter, også jurist og musiker. Hendes børnebøger har både været nomineret til Orla Prisen og vundet en børnebogspris i 2011.

Nu er det nogle år siden jeg har haft glæden af at læse børnebøger, men jeg har naturligvis læst en del, både i mit professionelle liv og som mor. Så det var faktisk med stor entusiasme jeg kastede mig over denne skønne bog - og den skuffede bestemt ikke.

Silja er 15 år, hun blev som barn efterladt på den store borg af hendes kræmmerforældre. Silja skal lære noget, Ridder Regner ladder hende sidde med i borgens skolestue og gå en smule til hånde, men hendes vigtigste job er at træne en falk. Ridder Regners eneste barn, sønnen Egill, ejer falken, men det er kun Silja den adlyder. En dag kommer ridder Regner hjem med en ny hustru, hun er det smukkeste Silja nogensinde har set, men Egill vil slet ikke have noget at gøre med stedmoderen. Han ser at hun har trolddom i sig, og Silja bliver sat til at finde ud af, hvad stedmoderen er ude på. Men Silja opdager alt for sent at Egill havde ret, så en dag har stedmoderen forvandlet Egill til en falk og fortalt at Silja har slået Egill ihjel. Silja må flygte og med sig har hun sin tro følgesvend falken. Folk i herrederne de ankommer til, er bange for heksen Silja, så det er en ensom færd de to er ude på. De er nødt til at finde nogen, der kan hjælpe med at ophæve trolddommen og skaffe Egill tilbage, og en dag møder de Arvid og Sigurd. Men er Arvid og Sigurd nu også dem de siger, eller er de udsendte af troldkvinden for at lokke Silja i en fælde?

Bogen er beregnet for børn fra 8 år, lixtallet er derfor herligt lavt, men tag ikke fejle dette er en herlig velskrevet bog, og illustrationerne er, udover at være fantastiske, et rigtig godt supplement til handlingen.

Det er en fantastyfortælling, der indeholder alt det, de gængse eventyr skal indeholde, her er den onde men smukke stedmoder, trolddom, og det fattige men kløgtige barn, der kæmper mod ondskaben. Fortællingen kan sine steder godt blive en anelse uhyggelig for de mindste, men da bogen både kan bruges som oplæsning for de mindre og "selv" læsning for de lidt større, er den med garanti en bog, der kan tages frem og nydes i mange år.
Jeg garanterer, at den vækker glæde hos både børn og barnlige sjæle.
© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar