fredag den 23. oktober 2015

Thomasines frihed

AF Maria Helleberg


344 sider Samleren * Rosinante

Forfatteren har udgivet flere historiske romaner bl.a. om Thomasines svigerdatter Johanne Louise Heiberg. Dette var mit første møde med forfatteren.

Romanen er velskrevet, den er tro mod guldalderen, både ord og handlinger er en herlig
rejse tilbage i tiden - et unikt billede ind i en usædvanlig kvindes liv.

Sine blev født i 1773, hendes forældre mistede hendes storebror Thomas, og derfor blev Thomasine en datter, der aldrig kunne erstatte tabet, og heller ikke glemte, at hun ikke var Thomas. Som 8 årig mister Sine sin mor, hun tvinges til at gemme sorgen væk, og da piger er mindre værd en drenge, har faderen ikke de store forventninger til hende. Men Sine gør tidligt oprør, hun får privatlærere og bestemmer sig, som 14 årig, for at gifte sig med den ene, Peter Heiberg. Efter behørig ventetid bliver de gift og Sine føder sønnen Johan Ludvig Heiberg. Men Peter er oprørsk, han betragter Sine som sin ejendom, og udviser ikke den kærlighed hun higer efter. Han har travlt med sine skuespil og drikker efterhånden tæt, han rager uklar med magthaverne og ender med at blive landsforvist. Sine forelsker sig i Peters ven, den svenske friherre, der er landsforvist for kongemord og nu har slået sig ned i Danmark under nyt navn. Sønnen Ludvid, herligheden, er Sines store kærlighed, men også friherre Gyllembourg fanger Sines kærlighed. Hun ender med at søge Peter om skilsmisse, da han sidder i Frankrig, og hun har sikret sig, at han ikke kommer tilbage - men det giver bagslag, for Peter ender med at forlange, at prisen for Sines frihed er sønnen Ludvig. Sine skal afstå fra enhver kontakt med sin søn, og efter en kort betænkningstid overlader hun Ludvig til sin søster og dennes alkoholiske og voldelige mand. Men er prisen for friheden og den nye kærlighed i virkeligheden mere end Sine kan klare?

Romanen er en tvedelt historisk fortælling, dels om livet i Guldalderen, og dels om denne usædvanlige kvinde, der meget tidligt krævede en form for ligestilling. Hun var en manipulerende kvinde, der kom til at betale en meget høj pris for hendes valg i ungdommen, samtidig med, at hun senere i livet nærmest klamrer sig til sønnen. Hun blev ramt af tidens patriarkalske magt, men evnede trods alt, at løsrive sig på sin helt egen måde, og fik i sit livs efterår debut som forfatter - på flere måder var hun langt forud for sin tid.

Jeg var med på Sines rejse gennem livet, jeg blev oplyst og underholdt. Og selv om jeg, tiden taget i betragtning, flere gange krummede tæer over Sines valg, sidder jeg tilbage med en fornemmelse af, at have mærket historiens vingesus. En roman, der bør ligge på ønskelisten hos alle kvindesags og historieinteresserede læsere.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar