mandag den 17. oktober 2016

Dalila den drevne

AF Sussi Bech


120 sider Forlaget Eudor

Så er der nyt fra den prisvindende illustrator og forfatter bag bl.a de to Aziru bøger - se nederst. Selv om hun har tegnet så kendte figurer som Kaj & Andrea er det oldtiden, der har hovedvægten i hendes mange tegneserier.

I år 800 e.v.t. hersker den enevældige kalif Harun al-Rashid i Bagdad. To af byens værste skurke: Skurve-Ahmad og Plage-Hassan har begge fået et højt embede for at kaliffen kan holde øje med dem og deres færdigheder. I et hus i byens fattige kvarter sidder Dalila og hendes datter Zainab. Efter manden/faderens død, har de mistet den gode indtjening de havde, da familien var ansat til at passe på kaliffens brevduer. Men Dalila vil vise kaliffen, at hun er drevne Dalila og forsøge at få jobbet tilbage. Og hun tager alle midler i brug. 
I Cairo sidder Ali Kvivksøv. Han får et brev med en invitation fra sin gamle ven i Bagdad. Han beslutter sig for at forlade sin tyvebande og rejse til Bagdad for at se om han og banden kan få bedre vilkår der. Det går sådan set meget godt, indtil han forelsker sig i den smukke Zainab, og derefter skal finde ud af, hvordan han vinder hende og får hendes mor accept af et giftemål. Men, hvordan kan de to drevne mennesker dog enes?

Det er to skønne fortællinger, de fantastiske illustrationer for tæller samtidig historien i sig selv, så børn, der endnu ikke mestrer sproget selv, vil også kunne "læse" bogen. Mit eneste klagepunkt er sproget, det er moderne og meget hårdt. Jeg er klar på, at børn og unge i dag, taler det sprog, men jeg kunne godt have haft tænkt mig, at forfatteren havde tilpasset sproget til bogens tid og handling. 

De to tegneserier er oprindelig udgivet i 1993, men nu er de digitaliserede og farvelagt, så læseren her får mulighed for at læse dem, i den form, forfatteren oprindelig havde tænkt. Derudover er der i denne udgave, ekstra materiale, hvor forfatteren fortæller om hendes kærlighed til tegneserien, helt fra barndommen og frem til i dag. Så går børnene med en lille illustrator i maven, er her et lille indblik i den verden. 

Striberne henvender sig til børn i mellemskole alderen og opefter. Men som sagt, kan illustrationerne sagtens skabe sin egen fortælling, og derfor kan mindre børn også få glæde af denne herlige bog.AZIRU: Skæbnekniven & Den hornede gud Læs anmeldelsen her

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar