tirsdag den 11. oktober 2016

Støj og fortielser

AF Hans Pilgaard i samarbejde med Rikke Hyldgaard


349 sider Politikens Forlag

Hans Pilgaard er uddannet journalist, konferencier og foredragsholder. Han er nok mest kendt som TV-vært på bl.a Hvem vil være millionær, God aften Danmark og den aktuelle serie Mit Frankrig/Mit Spanien med Jørgen Leth. Rikke Hyldgaard er journalist og lektor og har tidligere udgivet bl.a. Soldaten - I krig og kærlighed.

Hans Pilgaard er vokset op i et kærligt hjem i Nordsjælland. Han fik tidligt at vide, at han er adopteret, da hans 18 årige mor ikke ville have ham. Men udover manglende gener, var Hans i høj grad, sine forældres søn. Han blev omgærdet med kærlighed, men også med krav om perfektion fra en stærk far. Allerede inden teenagealderen bliver Hans forelsket i både drenge og piger, og hans første rigtige forhold er med Henriette, men der er hele tiden følelser og tanker, der trækker mod mændene. Hans rejser rundt, har et varmt forhold til London og er tiltrukket af homobarerne - han tør bare ikke gå derind. Og da han senere bekæmper skammen, omend for få timer, er det kun for at snige sig derfra som en tyv i natten. Med andre ord, er Hans homoseksuel, men tør ikke springe ud. I mange år kæmper Hans med sin sårbare sjæl, skammen over at være anderledes og frygten for omgivelsernes reaktioner. Men da han endelig springer ud, er der ingen, der vender ham ryggen og selv om forældrene skulle bruge lidt tid, blev Hans endelig accepteret for den del af ham. Men den følsomme mand, har naturligvis også oplevet at være ensom i sine parforhold, været nødt til at træffe skelsættende og hårde valg og har måtte såre mennesker på sin vej. Det fortæller han hudløst om her, ligesom han fortæller om at blive ramt af kræft - to gange. Dertil kommer et udsnit af de fantasier, tanker og digte, som Hans har nedfældet over flere årtier - kort sagt, en fortælling fra en mand, der har meget på hjerte.

Ikke mange danskere kan sige sig fri for at vide, hvem denne lune TV-vært er på skærmen. Han har underholdt og oplyst danskerne gennem mange år, men er mennesket bag skærmen egentlig en spejling? Heldigvis er denne fortælling herligt fri for namedropping, for det er slet ikke kendisfaktor, der står på dagsordnen her. Det her, er en fortælling om et menneske, der det meste af livet har levet med usikkerhed og skam. 

Og fortællingen er i sin enkelthed, en levende og hudløs beretning fra og om et menneske, der på godt og ondt, forsøger at passe ind i mængden og glæde sine omgivelser. Men det er også fortællingen om et menneske, der er sensetiv og har et meget stort behov for at have sin "flok" omkring sig. 

Jeg kunne godt have tænkt mig en smule skarpere kronologi, der springes en del i for- og nutid, og specielt i begyndelsen, virkede det forstyrrende på læseflowet. Men jeg skal love for, at slutningen kommer efter det. Jeg har været med på sidelinjen, været en flue på væggen i en familie, der på mange måder har været rummende. Kærligheden mellem Hans og forældrene, nærmest driver ned af siderne - det er stærkt. Og så må jeg fremhæve afsnittene omkring kræftsygdommen - de er virkelig stærke, levende i al sin gru og meget, meget hudløse. Mød mennesket bag tv-værten... eller er det samme mand?


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar