fredag den 14. oktober 2016

Hekseyngel

AF Margaret Atwood


312 sider Modtryk

I anledningen af 400 året for Shakespeares død er vi kommet til tredje udgivelse af de herlige nyfortolkninger af hans værker. Hekseyngel er en ny udgave af Stormen.

Felix Phillips har passet de 50 år, han er skuespiller og instruktør, og er i gang med at opsætte det største i hans tid, Shakespeares Stormen. Men midt under de forberedende øvelser bliver han snigløbet af sin assistent og fyret med øjeblikkelig virkning. Felix er en ensom mand, efter han har mistet først sin hustru, dernæst sin datter og nu sit job, er han ude af stand til at være i sit gamle liv. Han søger ud i en ensom hytte, langt fra andre mennesker, og dyrker sit had til de mennesker, der har forrådt ham, og så nyder han "samværet" med sin datter. Således går år efter år, indtil Felix igen er klar til at komme ud blandt andre mennesker. Og da han ser et stillingsopslag, er han ikke sen til at søge. Felix får stillingen som lærer i et nærliggende fængsel, tre måneder om året skal han lære de indsatte om litteratur. Felix vælger dog at lave en smule om på tingene, for i stedet for udelukkende at beskæftige sig med litteratur, vælger Felix, at fangerne skal lære om Shakespeare, og så skal de spille stykkerne, ikke kun læse dem. Endelig ser Felix lys forude, og med lidt held kan han også få hævn over de, der vendte ham ryggen.

Fortolkningen her, indeholder så mange herlige indslag, at det er svært kun at beskrive dem kort, men her er alt fra et resume af det originale stykke, fortolkninger af figurer og handling, rap-tekster og så ikke mindst, en fantastisk velskrevet historie, der rummer det hele.

Sproget fylder, der er humor, kærlighed, drama og menneskelig dybde på højt niveau. Alle figurer er solide og passer som fod i hose til fortællingen. Jeg har grinet, haft en klump halsen, og i det hele taget bare været til stede i dette finurlige univers. 

Jeg har, stadig, ikke læst de originale Shakespeare tekster, men i Stormen fik jeg et usædvanlig godt billede af fortællingen, og netop fordi forfatteren har evnet at belyse den fra flere vinkler, er jeg i den grad blevet både underholdt og oplyst. Det her, er en af den slags bøger, der bare skal med på efterårets mustread liste.Tidligere udkommet:

Eddikepigen Læs anmeldelsen her

Tidens kløft Læs anmeldelsen her

© Bognørden


Ingen kommentarer:

Send en kommentar