søndag den 16. oktober 2016

Om at grave sin egen grav

AF Martin Dreyer Pedersen


109 sider byens forlag

Udover forfatterskabet er Martin Dreyer Pedersen dramatiker, og har skrevet en række
skolestykker og flere teaterforestillinger.

Seks fortællinger om mennesker, der har svært ved livet. De eller en i deres omgangskreds er helt ude på kanten, og de bliver derfor involveret i egen og andres ulykke. 

Boksning handler om bokseren, der ser tilbage på hans liv og karriere mens han taler med en forfatter og forsøger at genoplive de gamle bokse-tricks. Sønnen Dejlige Dreyer og hustruen har skabt både glæde og irritation hos den gamle mand.

Jysk lavendel handler om manden, der møder en skøn jysk pige, der altid lægger lavendel ned til sine trusser i skuffen. Men ikke alt er fryd og gammen, selv om det på overfladen ser præcis sådan ud for københavneren.

Vuc. B. Critiani handler om en kammerat hjemme i Danmark, der efter mange års tavshed, får en mail fra en ungdomsven han troede var død. Men vennen er ikke død, han er derimod i Syren, hvorfra han nu indvier sin gamle ven i en mørk gerning fra deres tid sammen.

Stolen handler om manden, der ikke evner ret meget andet end at sidde - helst ligge - på sin sofa. Han holder at at se verden i frøperspektiv. Men kæresten er træt af at se ham ligge på sofaen, ubarberet og med krum ryg, så hun skrider til handling.

Stik handler om en narkomans liv, hans jagt på tyvekoster, der kan omsættes til store sedler og dermed stoffer. Hans glæde ved at få en kvinde og dele oplevelser med, og hvad der sker når rusen igen tager magten.

ART hander om en kunstner, der mister grebet om virkeligheden og derfor får besøg af ordensmagten, der vil sætte en stopper for hans kunstneriske udførelse.

Sproget er flydende og herligt levende - nærmest poetisk. Temaet er jo ulykke, og derfor er der ikke meget festfyrværkeri over handlingerne, til gengæld er der i Stik, en fuldkommen hudløs og sublim fortælling, der kravler helt ind under huden på læseren. Et par af fortællingerne bliver en smule perifære for mig, men som helhed har jeg haft en virkelig
tankevækkende og dyb læseoplevelse. Jeg håber forfatteren udvider repertoiret med romaner i fremtiden, for sproget og den menneskelige dybde han har præsenteret her, kalder altså på min nysgerrighed og lyst til mere fordybelse.
© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar