tirsdag den 25. oktober 2016

Ting, min søn skal vide om verden

Af Fredrik Backman


176 sider People´s Press

Så er der endelig nyt fra forfatteren bag bl.a : En mand der hedder Ove & Britt-Marie var her. Læs mere om forfatteren her og se tidligere udgivelser nederst.

Fredrik er blevet far, og for at sige det som det er, Fredrik er både skræmt fra vid og sans og meget, meget opsat på at gøre det bedste for sin lille søn. Derfor fortæller Fredrik sin søn, hvordan det har været at blive far, hvor højt han elsker sin hustru og sin søn, hvor meget han synes, at knægten ind imellem kræver for meget - og endelig, hvordan sønnike skal klare visse ting i livet, når han vokser op. Det bliver f.eks. til afsnittene: Hvad skal du vide om IKEA, Hvad skal du vide om fodbold, Hvad skal du vide om Gud og lufthavne, Hvad skal du vide om, hvorfor Felicias mor er sur på mig & Hvad skal du vide om kærlighed. Afsnittene er suppleret med små noter til Fredrik selv, genfortællinger af dialoger mellem Fredrik og venner/hustru små anekdoter. F. eks. denne:

"Der fulgte ikke nogen manual med det her forældreskab, siger jeg bare.

Man spytter på servietten.

Så rengør man barnets ansigt med servietten.

Man spytter ikke direkte på barnet

My bad."

Jeg har været med gennem hele Backmans oversatte forfatterskab, jeg holder virkelig meget af hans evne til at skabe lyslevende figurer, der indeholder meget mere end det blotte øje kan se. Denne skønne bog, er en smule anderledes end de forgående, alene af den grund, at dette ikke er ren fiktion (eller er det?) Denne bog afspejler en verden, rigtig mange forældre m/k vil kunne nikke genkendende til.

Ja, altså måske ikke de mere uheldige sider, hvor elevatoren kører med barnet og lader faderen tilbage, eller lillemandens opkast i faderens Xbox eller opkaldet til MENSA fordi den lille mand jo er et geni. Men så kan læseren i stedet grine med, og prise sig lykkelig for, at disse episoder ikke er udspillet i læserens eget hjem.

Men mellem de virkelig humoristiske fortællinger, ligger, helt i vanlig Bacman stil, de moralske indslag og ikke mindst kærligheden. Så selv om dette på mange måder er en virkelig morsom og vanvittig underholdende bog, så er det altså også en bog, der minder os mennesker om, hvor gerne vi vil behandles ordentligt, hvordan vi forældre ønsker det bedste for vores børn, og så lige tilsat lidt samfundskritik - Jeg er vild med det.

Kender du ikke Fredrik Backman, så er det på tide at stifte bekendtskab med hans  
værker. Kender du ham, så vil denne bog blive et herligt gensyn med stilen og menneskesynet fra Ove. Og endelig er dette bogen til manden, der har alt, eller manden, der sjældent åbner en bog - han vil elske denne bog, det vil jeg garantere.
Tidligere udgivet:

En mand der hedder Ove

Britt-Marie var her Læs anmeldelsen her

Min mormor hilser og siger undskyld Læs anmeldelsen her

© Bognørden


Ingen kommentarer:

Send en kommentar