lørdag den 1. oktober 2016

Hjemfærd

AF Yaa Gyasi


400 sider Lindhardt & Ringhof


Dette er forfatterens debutroman, den er modtaget med stor anerkendelse og skal 
altså nu ud til de danske læsere.

Romanen udspiller sig over 3 århundreder, fra Ghana til USA. I 1700 tallet vokser de to halvsøskende Effia og Esi op i Ghana. Effia vokser op i en landsby med en mor, der hader hende og en kærlig far. Effia er virkelig smuk og bejlerne strømmer til, men selv om Effias far har lover hende til landsbyens leder, ender hendes mor med at få hende giftet bor til en britisk kolonisator og et forholdvis ubekymret liv på fortet, langt fra landsbyen. Effia lever godt, hendes britiske mand er god ved hende, og sønnen bliver sendt til England for at gå i skole. Et andet sted på fortet opholder Esi sig - under helt andre kår. Esi er blevet solgt til briterne og befinder sig i fangekælderen under fortet. Efter måneder i mørket bliver hun afskibet til USA for at tjene sine nye ejere i sydstaterne. De to halvsøstre møder aldrig hinanden, men de næste syv generationer kæmper, hver og en, om at få fortidens mørke til at forsvinde. Men tiden har det med at gentage sig, og selv om de to grene af familien har meget forskellige vilkår, har de alligevel rigtig mange berøringsflader. Ikke mindst kampen for at blive accepteret af de hvide, og vinde retten til at være mennesker, trods hudfarve.

Det er sublim portrættering af mennesker i deres helhed. Solide følelser og handlinger og et univers, der er så levende beskrevet, at jeg har været med på rejsen. Det er en blanding af historie og fiktion, men for filan - det kunne være fakta. Sproget er flydende, letlæseligt og så levende, at romanen fylder langt mere end sidetallet afslører. De små indblik i generation efter generation virker utrolig stærkt, det et smukt litterært håndvæk, spundet over en grusom handling, der jo desværre stadig afspejles rundt omkring.

Denne debut er på alle måder en roman, der kryber helt ind under huden på læseren. Historiens, mørke, vingesus mærkes tydeligt hele vejen igennem, og selv om vi i dag skriver 2016, er romanens omdrejningspunkt jo desværre stadig aktuelt. Det her, er den slags debut, der slår benene væk under læseren, lover usædvanlig godt for fremtiden og lægger et enormt pres på forfatteren, for det her, bliver virkelig svært at overgå. 
Afgjort en mustread.


© Bognørden


Ingen kommentarer:

Send en kommentar