fredag den 27. januar 2017

De sidste venner

AF Jane Gardam


238 sider Modtryk

Manden med træhatten er andet bind i serien om gamle Filth. Den engelske forfatter har fået sit internationale gennembrud med denne romantrilogi. Specielt er det, da hun nærmer sig de 90 år. Hun har bl.a rejst som bibliotekar på Røde Kors rejsende biblioteker. Hendes advokat mand, har været inspirationskilden til denne trilogi om det britiske imperium.
 Læs mere om forfatteren her

De sidste venner omhandler primært Gamle Filth og Veneerings vens Fiscal-Smith og Bettys veninde Dulcie. Efter rivalernes død er der kun få mennesker tilbage, der husker de to aristokratiske advokater og deres hemmeligheder. Dulcie sidder tilbage i sit store hus i landsbyen, hvor også Filth og Veneering boede, men hun er ensom og savner sin gamle ven Fiscal-Smith. Eller savner og savner, det er måske også for meget sagt, for han er altid så anmassende, og måske er det ikke et venskab men bare et minde for Dulcie. Fred Fiscal-Smith mindes også de gamle tider, og modsat Dulcie sidder Fred faktisk inde med fortællingen og den legendariske Veneerings barndom. For selv om Fred aldrig rigtig er blevet optaget i gruppen af engelske advokater i Hong Kong, så er han faktisk den, der har kendt Veneering siden barnsben og faktisk ved alt det, som ingen andre ved. De sidste venner der derfor fortællingen om den tredje og sidste mand i trekantsdramet mellem Betty Filth og Veneering. For Veneering er langt fra født med en guldske i munden, han er tværtom vokset op på englands bund og har kæmpet sig frem, han har snydt døden flere gange og han liv har langt fra været en evig dans på roser. Dette og så temaet med venskab og levet liv, er det Dulcie og Fred nu kæmper med i deres livs efterår.

Jeg har holdt af disse skæve figurer lige fra starten, og jeg nød at komme med ind i deres liv igen. Præcis om de to forgående, flyttede jeg ind i fortællingen, var med på første parket og lod mig simpelthen bare føre med. Sproget flyder, figurer og omgivelser er spillevende og trods det store skæl mellem den engelske overklasse og det liv jeg lever, så er det umådelig let at relatere og forholde sig til samtlige figurer. De kunne i princippet være du og jeg.

Forfatteren har igen evnet at berette om overklassen med både humor og alvor, men først og fremmest beretter hun om levet liv og de mange små detaljer, der gør os til de mennesker vi er og bliver en årsag til den måde vi agerer og interagerer på. 

Kender du ikke denne fantastiske trilogi, så skynd dig at komme med indenfor. Det er vedkommende og top underholdende læsning. Jeg er ærgerlig over, at forfatteren har nået denne høje alder inden disse tre vidundere kom fra hendes hånd. Men med den skarphed hun formidler, satser jeg på, at hendes skabertrang endnu ikke er indstillet og, at det danske forlag serverer mere fra denne hånd, for jeg er fan - stor fan.Tidligere udkommer i serien:

Imperiets mand - Gamle Filth 1 Læs anmeldelsen her

Manden med træhatten - Gamle Filth 2 Læs anmeldelsen her

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar