mandag den 16. januar 2017

Mit vildeste måltid - 19 mænd fortæller

AF:
Eske Willerslev, Rasmus Tantholdt, Lars Lilholt, Janus Metz, Allan Olsen, Olafur Eliasson, Carsten Jensen, Teitur, Christoffer Boe, Knud Romer, Stig Åvald Severinsen, Thomas Buttenschøn, Rasmus Rohde, Jan Sonnergaard, Thomas Levin, Mads Nissen, Jens Jørn Spottag, Hassan Prisler & Jonas Bjerre.19 mænd er gået sammen om at fortælle om deres vildeste måltid. Sammen med fortællingerne viser de private fotos og så er der madopskrifter fra dem alle. Den tidligere NOMA-kok Claus Henriksen har genskabt retterne, så læseren efterfølgende kan gå i køkkenet og forsøge sig med herlighederne.

Omdrejningspunktet er mad, men den røde tråd gennem alle fortællingerne er faktisk i højere grad, hvordan bestemte måltider har været med til at forme disse herrers liv. Mad er internationalt sprog for omsorg og hygge, og mangen en kvinde har bekymret sig om afkommet nu også får ordentlig mad i skrutten. Men om man leder efter barndommens måltid eller får et uventet sanseligt og psykisk bombardement, så er mad og personlig udvikling centralt her. De små anekdoter og private fotos giver en virkelig god og oplysende baggrund. Her er bl.a. et unikt indblik i Siruispatruljens levevis og madvaner, et besøg i Amazonas junglens dyb hos en urgammel befolkning, en 16 årig jysk knægts møde med finere mad, og ikke mindst vin. Og så er der en livslang og international jagt på den wienerschnitzel, der emmer af barndommens duft og smag. (kan man blive træt af at spise schnitzel?) Kort sagt: det er vedkommende og levende fortællinger om mennesker, der alle har oplevet noget essentielt og kobler det sammen med et måltid mad.

Bogen er utrolig lækker, store flotte fotografier, kraftige sider, der tåler at komme med i køkkenet og så er sproget både flydende og herligt levende. Den inviterer læseren indefor og jeg har følt mig som en velkommen gæst.

Målgruppen er mænd i 45+ alderen. Men jeg kan garantere, at både yngre mænd og kvinder vil få et virkelig fint indblik i de medvirkendes historier. Det er dannelsesrejser rundt om i verden, af kortere eller længere varighed. Og så er det fortællinger om andre kulturer, historie og mødet med andre mennesker. Mad er som sagt internationalt, det kan bringe mennesker sammen, udvide horisonter og gøre kløfter smallere  - Mit vildeste måltid giver en del af det hele. © Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar