fredag den 27. januar 2017

Kaninjægeren

AF Lars Kepler


576 sider Gyldendal

Kaninjægeren er sjette bind i serien om kriminalkommisær Joona Linna. Makker/ægteparret er dermed tilbage hos den succesfulde serie, efter de sidste år udgav en enkeltstående roman. Læs mere om forfatterne her

Kaninjægeren begynder, hvor Stalker endte. Joona er idømt fængselstraf for hans voldsomme behandling under opklaringen af stalkersagen. Jonna har siddet to år i et topsikret fængsel, han har haft sine kampe, for det er ikke let at være politimand indenfor murerne. Men har har klaret sig og har holdt sig udenfor problemer, fået en besøgsven og ser egentlig bare frem til sit nye siv som anlægsgartner. Men udenfor murerne bliver Sveriges udenrigsminister myrdet med koldt blod og Joonas tidligere makker Saga bliver kaldt til stedet. Hun er ansat i Säpo og skal deltage i mørklægningen og opklaringen af mordet. Men det går snart op for Saga, at det er en sprængfarlig sag, og hun må endnu en gang ty til Joonas assistance. Men inden de får set sig om  er endnu et offer blevet henrettet og det eneste spor de har er, at ofrene modtager er opkald, hvor en stemme fremfører et børnerim om kaniner. En kendt tv-kok dumper ned midt i efterforskningen, men han er tilsyneladende bare en almindelig mand, der har svigtet sin søn hele livet og nu forsøger at rette op på fortidens synder - eller er han? Joona og Saga skal finde hoved og hale i sagen, samtidig med, at de skal forsøge at forhindre, at Kaninjægeren kræver flere ofre.

Makkerparret har hidtil været garant for en bundsolid krimiserie - og de fortsætter stimen. Sproget er herlig letlæseligt, det er levende, og helt i vanlig Kepler stil. Persongalleriet er forholdvis smalt, det giver en fordybelse, der er alfa og omega for både handling og oplevelse. Samtlige figurer er levende og stort set realistiske, og trods det voldsomme tema og den actionprægede handling, bliver det ikke for meget. Og så glædes jeg endnu engang over, at forfatterne ikke lader Joona og Saga bliver supermennesker, med uudtømmelige kræfter og hovsaløsninger. Nuvel, Joona kan løse meget, bliver ofte primus motor - men forfatterne går til kanten og ikke over. 

Joona og Saga er jo politiet, der fremkommer nogle hårde metoder i behandlingen af vidner, som jeg tilskriver forfatternes frihed. Derudover virker opklaringen realistisk og giver læseren en mulighed for at deltage på første parket. Plottet bliver stille og roligt oprullet, men selv om det ikke holder helt til slutningen, har det faktisk ikke den fjerneste betydning for helheden, for spændingen er i top hele vejen.

Jeg er ikke meget for åbne slutninger, men køber faktisk denne, da det eneste den faktisk med sikkerhed lover er, at vi ikke har set det sidste til Joona Linna & Co. Jeg var skuffet over Playground, parrets  forrige udgivelse, den faldt helt igennem hos mig. Derfor er det et endnu større plus, at Kaninjægeren er helt på niveau med de forgående i serien: Velskrevet, og meget underholdende, med et evig aktuelt tema og et velkomponeret plot.
Tidligere udkommet:

Serien om Jonna Linna:

1. Hypnotisøren

2. Paganinikontrakten

3. Ildvidnet

4. Sandmanden

5. Stalker - Læs anmeldelsen her


Ekeltstående roman:

Playground - Læs anmeldelsen her

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar