tirsdag den 17. januar 2017

Tekster på kryds og tværs

AF Ib JohansenForfatteren er mest kendt for sine oversættelser af Edgar Allan Po og William Blake men nu udkommer han med denne samling af noveller, fortællinger og prosatekster.

Tekster på kryds og tværs er netop som titlen lover, tekster på kryds og tværs. Det er kortprosa og noveller i en herlig satirisk og meget finurlig blanding. Her er noveller om pigen, der bor i den iskolde lejlighed med sin mor, som aldrig rører ved hende. Om forfatterens hyldest til sin far og om opdagelsen af nye homo sapiens og selvindsigt. Og så er der et væld af kortprosa, hvor fantasien er nødt til at være spillevende. Kom f.eks med og oplev koen på isen, manden hvis stok ender med at bringe ham rundt i verden og ende med at bugte sig mod stjernerne. Mød gravkoen, der ender med at skide grønne grise, uglerne fra Utterlslev mose, hvor natuglen ender som stor stjerne hos DR. Og endelig er der et indblik i, hvor svært nutidens studerende har det, deres "sikre" studiejob er forsvundet, for Postdanmark er hold op med at sende pakker. I stedet sender politikerne et væld af pakker - internt på Christiansborg. Og de pakker er svære at håndtere, bare tænk på landbrugspakken, udlændingepakken og kontanthjælpspakken. Der er med andre ord ikke ret meget, der ikke kommer under behandling i teksterne.

Udover satiren og det gennemgående imaginære tema, er bogen faktisk en super frisk læseoplevelse. Der er både smil og eftertænksomhed til læseren, og så er alle tekster levende og velskrevede. Bogen kan læses i små eller større bidder, gås til eller fra og derfor også skabe en længevarende oplevelse. 

Jeg kan med sikkerhed sige, at jeg ikke tidligere har læst en samling som denne. Den er både mærkværdig og rammende på een og samme tid. Det er både fabler og samfundskritik og netop derfor gav den et originalt aftryk. Bogen til læsere, der tror de har alt.© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar