onsdag den 4. januar 2017

Mischling

AF Affinity Konar


368 sider gads forlag

Forfatteren romandebuterede i 2009, og nu skal de danske læsere så møde hende. 
Læs mere om forfatteren her

De 12 årige jødiske tvillinger Pearl og Stasha bliver anbragt i Auschwitz sammen med deres mor. Deres far var læge, han forsvandt under et natligt besøg hos en syg patient. Pigerne føler sig utrolig heldige da de ankommer til Auschwitz og bliver anbragt i Mengeles Zoologiske have. De tror de er særlige udvalgte, og glædes over, at de ikke skal gasses. Men snart melder virkeligheden sig, Mengele er et uhyre, der laver de mest horrible indgreb på børn og voksne. Han eksperimenterer med tvillinger og trillinger og udsætter dem for de mest grufulde ting, der skal gøre ham kendt indenfor den medicinske forskning. Pigerne ser og hører ting, der sætter sig i dem for livet og samtidig kæmper de med de sygdomme og ødelæggelser Mengele udøver på deres krop og sind. Pludselig en dag er Pearl forsvundet, Stasha forsøger forgæves at finde hende, men den dag lejren tømmes, må Stasha forlade den uden sin søster. Stasha får følgeskab af en dreng fra lejren og de to sætter sig nu for at finde Pearl og ikke mindst finde Mengele og dræbe ham, for han skal stå til ansvar for sine handlinger. Men selv om fangeskabet i lejeren er slut, må børnene dag efter dag kæmpe sig igennem Polen i deres jagt. Og kun tiden vil vise om de lykkedes med deres forehavener eller om de evner at overleve både efterkrigen og deres egne tanker.

Temaet er virkelig hårdt og grusomt. Ikke mindst set i lyset af, at bogen er bygget omkring virkelige hændelser. Det er derfor en roman, der sætter voldsomme spor og kræver meget af læseren. Romanen er fortalt af de to piger på skift, jeg-formen gør handlingen meget levende og derfor sort og tung sine steder.

Udover at fortælle om Mengeles rædsler, er det også en roman om søstre og deres kommunikation med hinanden - verbalt og nonverbalt. For hvor meget kan man udsætte tvillinger for, hvor stor en adskillelse skal der til, før de måske ikke længere kan føle hinanden? Det er nogle af de svar romanen forsøger at give.

Jeg havde store forventninger til denne grusomme fortælling. Men desværre kom den ikke rigtig helt ind under huden på mig. Jeg var beskuer til grusomhederne, men jeg synes ikke rigtig jeg blev deltager i pigerens fortællinger, så den kom ikke helt i top hos mig.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar